Burst your bubble

13-03-2019

'Ik loop alleen maar rondjes'. Zo heb ik me een lange tijd gevoeld, alsof ik letterlijk en figuurlijk rondjes liep en niet verder kwam. Nadat ik op mijn werk uitviel door overbelasting, moest ik op doktersadvies veel naar buiten. Dus liep ik dagelijks een rondje om de natuurplas, vlakbij mijn huis.

Geen keuze

Het lopen was goed voor mijn lijf, ik snoof de frisse lucht op en de zon verwarmde me. Toch had het niet het kalmerende effect waar ik op hoopte. Want terwijl ik rondjes liep, gingen mijn gedachten ook in rondjes en maakte ik mezelf helemaal gek. Ik kon mijn werk en moeder zijn niet meer aan en ik zag geen oplossing voor mijn problemen. Het voelde alsof ik vastzat en alsof ik geen keuze had om de dingen anders te doen.

Bang

Zo durfde ik bijvoorbeeld niet minder te werken of mijn baan op te zeggen, omdat ik bang was dat we dan ons huis niet meer konden betalen. Ons huis verkopen wilden we niet. Dit was ons droomhuis waar we een jaar daarvoor ingetrokken waren. Thuis minder doen was ook niet aan de orde. Mijn (inmiddels ex-) partner werkt bij een van de 'big four'- accountancy-kantoren, hij maakte lange dagen en zat 's avonds thuis meestal ook nog uren te werken of studeren. Een papa-dag was niet bespreekbaar. Mijn kinderen vroegen veel van mij, en ik voelde me leeggezogen, maar ik wist niet hoe ik het lichter, leuker en gemakkelijker kon maken.

Geen invloed

Het voelde alsof ik op al deze dingen geen invloed had en kreeg hierdoor zelfs paniek-aanvallen op mijn werk. Continu had ik het gevoel te willen ontsnappen uit mijn kooi en ik hield mijn leven zoals het was niet meer vol. Ik wilde leven en de dingen doen die ik leuk vond. Vanuit het verlangen naar vrijheid trok ik steeds meer mijn eigen plan en ik stopte met mijn kinderen, partner en werk op nummer 1, 2 en 3 te zetten. Ik kwam nu eerst en dit was volledig nieuw voor mij.

Kaartenhuis

Maar terwijl ik de bloemetjes buiten zette, stortte mijn leven als een kaartenhuis in elkaar. Mijn ex en ik raakten steeds meer verwijderd van elkaar, we deden geen leuke dingen meer samen en praatten nauwelijks meer, behalve over de kinderen. Sommigen noemden mij egoïstisch omdat ik in hun ogen alleen maar aan het feesten was. En ja, misschien sloeg ik door in mijn gedrag. Ik was elk weekend op stap en logeerde dan bij vriendinnen en kwam pas in de loop van de volgende dag weer naar huis.

Losbreken

Ik had het toen niet door, maar achteraf gezien weet ik dat ik aan het losbreken was uit mijn situatie. Onbewust was ik aan het rebelleren. Ik had jarenlang alleen voor anderen gezorgd en nu had ik een 'F*ck you'- mentaliteit, waarbij het me niet meer kon schelen wat anderen vonden. Ik eerst. Deze situatie gaf veel spanning tussen mij en mijn ex. Na een jaar zo doorgaan besloot ik uit elkaar te gaan. Het is de moeilijkste keuze die ik ooit heb gemaakt, waarna de donkerste periode van mijn leven volgde met veel angst, verdriet en boosheid.

Half rondje

Mijn leven is sindsdien 180 graden gedraaid, een half rondje , want ik loop niet meer in rondjes. Inmiddels heb ik een eigen appartement, een andere baan, een eigen bedrijf, een hond en mijn eerste eigen auto. Toch ben ik niet ineens compleet gelukkig, en zeker niet volledig vrij. Het gevoel dat ik vastzit kan me nog steeds aanvliegen, bijvoorbeeld in de weken dat de kinderen bij mij zijn en ik minder tijd voor mezelf kan maken.

Illusie

Het grote verschil met toen is echter dat ik nu weet dat ik wel degelijk een keuze heb om dingen anders te doen. Het idee dat ik niet kon kiezen was een illusie. Middenin de storm kon ik niet zien dat wij te bang waren om elkaar, ons huis, een baan en zekerheid te verliezen, waardoor we elkaar klem zetten. Ik moest door mijn crisis om dit te kunnen zien.

Bellen doorprikken

Hoe is dat voor jouw klant? Welke bellen moet zij doorprikken? Welke illusies houden haar gevangen? Waarvan zal zij afstand moeten nemen om echt te veranderen? Welke pijn gaat hiermee gepaard?

Ogen openen

Wellicht kan jouw klant nu nog niet zien wat haar keuzes zijn en gelooft ze nog heilig in de leugens die zij zichzelf vertelt. Misschien kan jij haar helpen dit in te zien, maar misschien moet ze eerst zelf door een crisis gaan voordat haar ogen openen. In beide gevallen kun jij haar helpen. Laat zien welke beproevingen jij kent en van welke beperkende gedachten jij afstand hebt genomen. En als het veilig genoeg is, confronteer je klant met haar illusies. Klopt het wel wat zij zichzelf wijsmaakt?

Is de chaos nog te groot? Wijs haar dan de hulpmiddelen om de crisis te doorstaan. De inzichten komen later wel. Het is pas als de storm gaat liggen en het stof neerdaalt dat de waarheid zal doordringen.

Ook een blog?

Wil je ook graag inzichten delen met jouw klanten? Maar heb je geen inspiratie voor een blog of vind je het moeilijk om de juiste structuur of tone of voice te gebruiken? Ik kan voor jou schrijven.

Klik hier voor meer informatie!