Groeipijn

22-01-2019

Als kind lag ik regelmatig met mijn knieën opgetrokken in foetushouding in mijn bed, wrijvend over mijn scheenbenen. Soms kwam ik eruit, hopend op troost en verlichting door mijn moeder. Meestal kon zij echter niet zoveel voor mij doen en keerde ik gefrustreerd, maar wel met een aai over mijn bol, weer terug.

Tegenwoordig zijn mijn twee dochters van 5 en 6 aan de beurt: zij klagen geregeld over groeipijn. Het trekkende, weeïge gevoel dat ik vroeger had, staat me nog goed bij, maar ondanks de herinnering aan mijn eigen pijn, trek ik de ernst van de situatie vaak in twijfel. Mijn kinderen zijn namelijk zeer creatief in het verzinnen van redenen om niet te slapen en komen dan met een pruillip de woonkamer ingestapt:

'Mama, ik heb dorst.'

'Mama, ik kan niet slapen.'

'Mama, Roos heeft mijn knuffel uit bed gegooid.'

En dus ook: 'Mama, ik heb groeipijn.'

Vaak breng ik ze (zo) resoluut (als ik kan) weer terug naar bed en geef geen gehoor aan wat er ook aan de hand moge zijn. Zo, eindelijk rust, denk ik totdat ze 3 minuten later weer voor mijn neus staan waarna ik ze met een 'Nu ben ik het zat' en het dreigement dat ze morgen geen Netflix mogen kijken alsnog het bed in wip.

Even later wanneer ik met een kopje thee op de bank zit, komen de twijfels: Doe ik het wel goed? Ben ik er genoeg voor ze wanneer ze me nodig hebben? Misschien had Susan wel echt groeipijn?

Angst voor het onbekende
Heb jij ook weleens last van groeipijn? Groeipijn komt in vele soorten en ik ken ze allemaal: angst voor het onbekende, verdriet vanwege verlies van het oude en boosheid omdat je niet wil veranderen maar voelt dat het niet anders kan.

Uit je comfortzone
Misschien ervaar je het ook wel in de liefde? Je weet dat je uit je comfortzone moet komen om een intieme relatie te creëren. Dit betekent dat je jezelf soms kwetsbaar opstelt naar jouw partner door te praten over jouw emoties, verlangens en behoeften. Daarnaast probeer je je angst te voelen zonder deze weg te drukken. 

Weerstand
Naast groeipijn zal in dat geval ook weerstand jou niet vreemd zijn. Je wilt graag een oplossing voor jouw verlatingsangst, maar het mag niet te veel kosten. Welke bezwaren kom je nog meer  tegen? Misschien heb je geen tijd om met de oefeningen aan de slag te gaan. Misschien heb je er geen vertrouwen in dat het gaat lukken om te veranderen? Is dit allemaal echt waar? Hoe zou jouw leven positief veranderen als je wel de tijd en moeite neemt om er iets aan te doen?  Hoe zou het zijn als je jouw angst durft te trotseren?

Je leeft niet langer in de overlevingsstand. Niet op de automatische piloot van je brein, maar vanuit je hart. 

  • Je hebt vertrouwen;
  • Je ervaart rust;
  • Je durft controledrang los te laten;
  • Je voelt empathie en compassie voor jouw partner en jezelf;
  • Je hebt aandacht voor alles wat er in jou omgaat;
  • Je kan in je lijf aanwezig zijn;
  • Je luistert naar je intuïtie;
  • Je hebt liefdevolle gedachten over jezelf en anderen;
  • Je kan afstand nemen van de situatie voordat je reageert en kiezen hoe je wilt reageren;
  • Je gelooft in mogelijkheden en oplossingen;
  • Je voelt onvoorwaardelijke liefde.

Hoeveel is de verandering jou waard? Hoeveel betekent het voor jou om meer rust, meer flow en meer geluk in de liefde te ervaren? 

Zonder groeipijn geen groei
Het gaat niet vanzelf om te leren vertrouwen, maar een ding is zeker: zonder groeipijn geen groei. Groeien doet nu eenmaal een beetje pijn, vooral rond een groeispurt. Maar velen anderen zijn jou voorgegaan en je staat er niet alleen voor. Ik help jou op jouw weg. 

Ben je hier niet voor jezelf maar omdat jouw partner onzeker is in de liefde? Lees hieronder wat jij kan doen om jouw vriendin te helpen:

Ook voor achtergrondinformatie ben je hier aan het juiste adres: