Tantra

19-02-2019

Het waren niet de harembroeken, de matten en meditatiekussens op de vloer en de wandkleden met shiva en shakti (het hemelse godenkoppel uit de Tantrische traditie), die maakten dat ik me in een nieuwe wereld waande. Ook de woorden, de rituelen en de mensen niet.

Oneigenlijke plek

Het was zomer en ik begaf me op een voor mij oneigenlijke plek. Ik had me, impulsief zoals ik kan zijn, opgegeven voor een tantra festival. Dit terwijl ik geen idee had wat ik kon verwachten en wat ik daar zou doen.

Levensenergie

Behalve impulsief was mijn plan om te gaan vooral ook intuïtief. Na een burn out had ik het gevoel te willen losbreken uit mijn werk- en thuissituatie. Ik stond al geruime tijd in een overlevingsstand, waardoor mijn energie weglekte. Ik was continu moe. In die periode proefde ik aan wat energiewerk voor je kan doen met Yoga en Qi Gong (onderdeel van de Chinese gezondheidsleer waarbij met oefeningen wordt getracht de Qi, levensenergie, in balans te brengen).

Drang

Vanuit mijn zoektocht naar meer levensenergie stuitte ik op tantra en het idee dat seksuele energie de meest krachtige vorm van energie is, die je kunt opwekken met lichaamswerk, meditaties en ademhalingsoefeningen. Ik las boeken over het onderwerp en begon steeds meer de drang te voelen om het zelf te ervaren.

Donkere achterkamertjes

Daar zat ik dan ineens op mijn matje, als enige in een normale zwarte stretchbroek en top in plaats van linnen luchtige gewaden. Ik wilde alles ervaren en veinsde een 'open mind', terwijl ik stiekem veel vooroordelen had over het hoge hippie-gehalte en ook wel vreesde voor seksuele handelingen in donkere achterkamertjes.

Intenties

Gelukkig startte het festival met het uitspreken van ieders intentie voor die dagen, zoals meer contact met jezelf, voelen wat er leeft in je hart, enz. Dit voelde goed, veilig, niet creepy, dus voordat ik het wist deed ik mee aan groepsmeditaties, chanten, family sharings, maar ook workshops waarin de verbinding met mezelf en met anderen centraal stond.

Intiem

Wat me het meest raakte waren de lessen die ik leerde over mezelf, het was alsof er een jaar aan therapiesessies in een paar dagen gepropt werd. Zo was er een oefening waarbij ik door de ruimte liep en oogcontact maakte met willekeurige anderen in de groep. Tijdens het aankijken wilde ik eerst het liefst mijn hoofd wegdraaien of mijn ogen sluiten. Ik besefte hoe eng en intiem het maken van oogcontact eigenlijk is en hoe weinig diepgaande verbindingen ik op dat moment in mijn leven had.

Droomwereld

Tijdens het festival voelde ik me als Alice in Wonderland in een droomwereld. Dat was te zien ook: 'Je straalt als een malle, ' zei iemand toen ik verhit uit een van de workshops kwam. Bij deze nieuwe wereld hoorde andere gedragsvormen en andere taal dan ik gewend was, zoals Lingam (penis) en Yoni (vagina), want ja, sommige workshops waren seksueel getint en nee, er waren geen orgie's en peep holes. Ik noemde mijn Yoni steevast Yogi, omdat ik al die nieuwe begrippen niet kon onthouden. Het waren dagen van het ontdekken van grenzen en persoonlijke behoeften, het vieren van het vrouw-zijn en mezelf uiten. Dit allemaal liefdevol en met aandacht.

Integreren

Na thuiskomst bleek het voor mij moeilijk om het gevoel van tijdens het festival vast te houden en om het geleerde te integreren in mijn dagelijks leven. Toch symboliseert tantra voor mij de kennismaking met een nieuwe wereld en de start van een transformatie. Voor jouw klant kan een coachtraject of programma hetzelfde zijn met enorme impact in haar leven.

Transformatieproces

Het is aan jou de taak om jouw klant te helpen in haar transformatieproces. Door jouw begeleiding gaat ze ineens oefenen met nieuw gedrag: bijvoorbeeld het (beter) aangeven van grenzen, of 'nee' zeggen tegen traktaties als ze wilt afvallen. Ze gaat anders praten en denken: van saboterende overtuigingen naar helpende gedachten. Ze zal de eerste successen behalen, raakt de eerste kilo's kwijt of ervaart dat een collega die 'nee' accepteert.

Struikelen

Maar ze zal ook nog weleens struikelen. De verleiding van dat stuk taart is toch te groot of ze neemt toch te veel werk op zich. Ze heeft het punt bereikt dat ze 'bewust onbekwaam' is. Ze weet al heel veel en heeft dankbaar alle inzichten tot zich genomen en nu experimenteert ze om het in de praktijk te brengen. Dit leren gaat met vallen en opstaan en jij bent haar helpende hand.

Blogs

Jij kunt jouw klant in deze moeilijke fase ondersteunen met motiverende en inspirerende blogs of e-mails. Schrijf bijvoorbeeld over 'doorzetten' en waarom dat zo belangrijk is, zelfs wanneer ze nog weinig resultaten ziet. Schrijf in het ik-perspectief en laat je klant merken dat jij haar echt snapt omdat jij ook op dit punt in jouw leven hebt gestaan. Laat haar ervaren dat ze trots mag zijn op al die stappen die ze zet en het nieuwe gedrag dat ze aan het oefenen is. Maak ten slotte concreet wat de resultaten zullen zijn als ze doorzet en je zult zien dat jouw klant de draad gauw weer oppakt. 


Ook een blog?

Wil je ook graag inzichten delen met jouw klanten? Maar heb je geen inspiratie of vind je het moeilijk om de juiste structuur of tone of voice te gebruiken? Ik kan het voor jou schrijven.

Klik hier voor de mogelijkheden.