The dark side

28-02-2019

'Hoe weet je nou of je je problemen werkelijk aangaat?' Deze vraag stuurde een vriendin mij vorige week via Whatsapp. Mijn vriendin is onlangs vastgelopen in haar werk en krijgt begeleiding van een coach. Ze zuigt inzichten op als een spons en maakt haar 'huiswerk', maar toch is er twijfel: Doe ik het wel goed? Is dit de juiste manier?'

Fixen
Ik herken dat. Zo zei een therapeut een keer: 'Je werkt hard, maar met het verkeerde doel. Je wilt nare gevoelens weg hebben, waardoor je ze niet accepteert.' Ze had gelijk, dat wist ik. Maar hoe ik het anders moest doen, ik had geen idee. Vanuit mijn drang om mezelf te 'fixen' heb ik al van alles geprobeerd: acupunctuur, mindfulness, emotieregulatie-technieken, cognitieve gedragstherapie, reconnective healing, reiki, sjamanisme... En steeds zet ik kleine stapjes, maar behalve een hoop wijsheid lukt het me niet om tot de kern te komen en blijf ik zoeken naar oplossingen.

Overtuigingen
Zo las ik laatst het boek 'De Sjamanistische weg van verlichting' van Alberto Villoldo. In zijn boek verbindt hij inzichten vanuit de psychologie en neurobiologie aan spirituele wijsheden uit het Sjamanisme en beschrijft hij nuchter hoe we lijden door emoties uit het verleden, die we niet geheeld hebben. Door herhaalde ervaringen hebben we overtuigingen gevormd over onszelf en hoe de wereld in elkaar zit, bijvoorbeeld: 'Ik ben niks waard'. Deze kerngedachten zijn diep in het zenuwennetwerk ingeprent en volgens Villoldo is het, om daadwerkelijk te veranderen, nodig om deze zenuwpaden te her-programmeren.

Wedergeboorte
Dat lukt volgens de schrijver niet alleen door positief te denken en door het opzeggen van affirmaties. Een ander mens word je, doordat je afscheid neemt van (een deel van) je 'oude ik' waarbij je als het ware een wedergeboorte ondergaat. Villoldo noemt dat een overgang of inwijding.

Foto: Grim Reaper, vectorcharacters.net 


Helen of niet?
Grote levensgebeurtenissen markeren vaak zo'n overgang naar een nieuwere versie van jezelf. Bijvoorbeeld het verlies van een geliefde, maar ook de overgang naar volwassenheid of het leven met een ziekte. Deze gebeurtenissen, hoe pijnlijk ook, zijn een kans om niet geheelde emoties te helen en jezelf te bevrijden van deze pijn. Wanneer je het echter oppervlakkig ondergaat blijven deze demonen aan je kleven en stap je later weer in dezelfde gedragspatronen.

Inwijding
Wat is er dan nodig om die uitnodiging wel te accepteren? Wat maakt dat de een wel transformeert naar hoger bewustzijn en de ander niet? Volgens Villoldo zijn het niet de praatsessies, meditaties of rituelen in een zweethut, maar wacht de werkelijke inwijding thuis bij de mensen van wie je houdt.

Transformeren
Zo kun je wanneer je geconfronteerd wordt met de woede van anderen, leren vredelievend te zijn, bijvoorbeeld door te zien dat het gedrag van de ander een uiting is van zijn gekwelde innerlijke kind. Hiermee transformeer je je niet geheelde emoties naar liefde en compassie. Door steeds meer vanuit mededogen te kijken en handelen maak je nieuwe zenuwpaden in je hersenen waarmee je oude overtuigingen kunt vervangen.

Verantwoordelijkheid
Ditlukt me nog niet altijd. Zo kan ik me nogal ergeren aan betweters, deels omdat ik vaak vind dat ik het zelf beter weet ;-), maar vooral omdat ik wil dat mijn mening ertoe doet. Eigenlijk ben ik dus boos omdat ik me niet gezien en gehoord voel, maar het lukt me nog niet goed om dat in het heetst van de strijd te uiten. En daarbij heb ik stiekem weerstand om het anders te doen. Het is namelijk veel makkelijker om boos te zijn en de ander als dader te zien en mezelf als slachtoffer. Daarmee kan ik de verantwoordelijkheid buiten mezelf leggen: hij doet mij iets aan en ik hoef niks te veranderen.

Compassie
Ja, ik heb nog wat werk te verrichten om liefdevol naar mezelf en naar al die daders van het kwaad te kijken. Dus ja, de aanmelding bij een compassiecursus zit er eraan te komen. 

Herken je dit? Ben je al vaker enthousiast gestart met coaching of een programma om jouw verlatingsangst op te lessen? Heb jij ook inzichten gehaald uit boeken en geëxperimenteerd met nieuw gedrag, maar lukt het steeds niet om tot de kern van jouw problemen te komen? 

Het vraagt moed om daadwerkelijk te transformeren. Je moet kanten onder ogen zien, die je niet wil zien. Je hebt lef nodig om de meest duistere gedachten in jezelf te erkennen. Misschien schaam je je voor de nare dingen die jij denkt over jouw geliefde? Vanuit angst kan je allerlei gedachtenspinsels hebben, bijvoorbeeld dat hij vreemdgaat. Of je geeft hem onbewust de schuld van al jouw pijn, terwijl je diep van binnen weet dat jouw angsten niet reëel zijn. Durf je al jouw angsten en zwakheden (voor jezelf) bloot te leggen? Wil je echt veranderen? Of voel je veel weerstand?

Zorg ervoor dat je iemand in vertrouwen neemt als je met helingswerk begint. Dat kan een goede vriendin, jouw partner of een coach zijn. Hij of zij kan jouw lifeline zijn, wanneer je afdaalt in de donkerte. Je kan soms door alle emoties een gevoel van onbehaaglijkheid ervaren in jezelf. Zorg ervoor dat jouw omgeving de veiligheid biedt om dit proces aan te gaan en zorg daarnaast voor goede zelfzorg met deze tips:

  • Vertraag je ademhaling;
  • Ga wandelen in de natuur. Neem de omgeving in je op. Voel je verbonden met alles om je heen. Zet je voeten hierbij stevig op de grond (dit helpt te aarden), hardlopen of stampen kan ook.
  • Mediteer of doe mindfulness-oefeningen via YouTube;
  • Ga in bad, masseer jezelf of smeer jezelf in met bodylotion, maken jezelf mooi, geef jezelf een voetmassage of een voetenbad, lak je nagels, geef jezelf een gezichtsmasker;
  • Doe iets met je volledige aandacht, iets waarin je volledig opgaat zoals muziek maken, schrijven, een boek lezen, een film kijken, keihard meezingen. Je geeft je brein geen mogelijkheid voor piekergedachten;
  • Span je spieren om de beurt stevig aan en ontspan ze, laat je schouders zakken en schud armen en benen uit;
  • Schenk bewuste aandacht aan je omgeving, voel de stoel waarop je zit, de grond onder je voeten, neem details in de kamer in je op, koop een bosje bloemen en steek kaarsjes aan,
  • Troost jezelf en spreek jezelf toe, kruip onder een warm dekentje, lig in de foetushouding, wieg jezelf met knieën tussen je armen;
  • Focus op de lessen die de situatie je leert, welke inzichten krijg je over jezelf en je relatie? Focus op groei, niet op perfectie. Vier kleine succesjes;
  • Roep een tegengestelde emotie op, door muziek te luisteren of cabaret te kijken. Lach zoveel als je kan, humor helpt om te ontspannen;
  • Houd een dankbaarheidsdagboekje bij;
  • Drink thee, langzaam en met aandacht;
  • Beperk de inname van alcohol. Het is bekend dat alcohol je emotionele stabiliteit vermindert.

Welcome to the dark side!

Lukt het niet om zelfstandig verder te komen? Ik ben er voor jou.