The dark side

28-02-2019

'Hoe weet je nou of je je problemen werkelijk aangaat?' Deze vraag stuurde een vriendin mij vorige week via Whatsapp. Mijn vriendin is onlangs vastgelopen in haar werk en krijgt begeleiding van een coach. Ze zuigt inzichten op als een spons en maakt haar 'huiswerk', maar toch is er twijfel: Doe ik het wel goed? Is dit de juiste manier?'

Fixen

Ik herken dat. Zo zei een therapeut een keer: 'Je werkt hard, maar met het verkeerde doel. Je wilt nare gevoelens weg hebben, waardoor je ze niet accepteert.' Ze had gelijk, dat wist ik. Maar hoe ik het anders moest doen, ik had geen idee. Vanuit mijn drang om mezelf te 'fixen' heb ik al van alles geprobeerd: acupunctuur, mindfulness, emotieregulatie-technieken, cognitieve gedragstherapie, reconnective healing, reiki, sjamanisme... En steeds zet ik kleine stapjes, maar behalve een hoop wijsheid lukt het me niet om tot de kern te komen en blijf ik zoeken naar oplossingen.

Overtuigingen

Zo las ik laatst het boek 'De Sjamanistische weg van verlichting' van Alberto Villoldo. In zijn boek verbindt hij inzichten vanuit de psychologie en neurobiologie aan spirituele wijsheden uit het Sjamanisme en beschrijft hij nuchter hoe we lijden door emoties uit het verleden, die we niet geheeld hebben. Door herhaalde ervaringen hebben we overtuigingen gevormd over onszelf en hoe de wereld in elkaar zit, bijvoorbeeld: 'Ik ben niks waard'. Deze kerngedachten zijn diep in het zenuwennetwerk ingeprent en volgens Villoldo is het, om daadwerkelijk te veranderen, nodig om deze zenuwpaden te her-programmeren.

Wedergeboorte

Dat lukt volgens de schrijver niet alleen door positief te denken en door het opzeggen van affirmaties. Een ander mens word je, doordat je afscheid neemt van (een deel van) je 'oude ik' waarbij je als het ware een wedergeboorte ondergaat. Villoldo noemt dat een overgang of inwijding.

Helen of niet?

Grote levensgebeurtenissen markeren vaak zo'n overgang naar een nieuwere versie van jezelf. Bijvoorbeeld het verlies van een geliefde, maar ook de overgang naar volwassenheid of het leven met een ziekte. Deze gebeurtenissen, hoe pijnlijk ook, zijn een kans om niet geheelde emoties te helen en jezelf te bevrijden van deze pijn. Wanneer je het echter oppervlakkig ondergaat blijven deze demonen aan je kleven en stap je later weer in dezelfde gedragspatronen.

Inwijding

Wat is er dan nodig om die uitnodiging wel te accepteren? Wat maakt dat de een wel transformeert naar hoger bewustzijn en de ander niet? Volgens Villoldo zijn het niet de praatsessies, meditaties of rituelen in een zweethut, maar wacht de werkelijke inwijding thuis bij de mensen van wie je houdt.

Transformeren

Zo kun je wanneer je geconfronteerd wordt met de woede van anderen, leren vredelievend te zijn, bijvoorbeeld door te zien dat het gedrag van de ander een uiting is van zijn gekwelde innerlijke kind. Hiermee transformeer je je niet geheelde emoties naar liefde en compassie. Door steeds meer vanuit mededogen te kijken en handelen maak je nieuwe zenuwpaden in je hersenen waarmee je oude overtuigingen kunt vervangen.

Boosheid

Ik ben nog niet zover. Zo heb ik moeite met boos zijn. Ik denk dat wanneer ik boos ben en vooral boos doe naar een ander, ik word verlaten (overtuiging). Ook vind ik boosheid bij mezelf onredelijk en zwak. Tegelijkertijd voel ik me wel vaak boos, soms woedend. Het mag er alleen niet zijn.

Verantwoordelijkheid

Zo kan ik me nogal ergeren aan betweters, deels omdat ik vaak vind dat ik het zelf beter weet ;-), maar vooral omdat ik wil dat mijn mening ertoe doet. Eigenlijk ben ik dus boos omdat ik me niet gezien en gehoord voel, maar het lukt me nog niet goed om dat in het heetst van de strijd te uiten.

En daarbij heb ik stiekem weerstand om het anders te doen. Het is namelijk veel makkelijker om boos te zijn en de ander als dader te zien en mezelf als slachtoffer. Daarmee kan ik de verantwoordelijkheid buiten mezelf leggen: Hij doet mij iets aan en ik hoef niks te veranderen.

Compassie

Ja, ik heb nog wat werk te verrichten om liefdevol naar mezelf en naar al die daders van het kwaad te kijken. Dus ja, de aanmelding bij een compassie-cursus zit er eraan te komen.

Jouw klant

Herken je dit bij jouw klant? Ze is enthousiast gestart met je programma, heeft inzichten en experimenteert met nieuw gedrag, maar lijkt niet tot de kern van haar problemen te komen?

Gewetensvragen

Schrijf eens een blog hierover. Erken dat het moed vraagt om de transformatie aan te gaan en die kanten onder ogen te zien, die ze niet wilt zien. Erken dat ze lef nodig heeft om de meest duistere gedachten in zichzelf te erkennen. Het kan helpen om haar gewetensvragen te stellen. Durft ze de diepte in te gaan? Welke gedachtenspinsels mogen het licht niet zien? Waarvoor schaamt ze zich zo? Waarover voelt ze zich schuldig? Durft ze al haar angsten en zwakheden bloot te leggen? Wil ze echt veranderen?

Life line

Geef jouw klant het vertrouwen dat het bij jou veilig is. Ze zal zelf de stap moeten wagen, maar jij bent haar life line naar het licht als ze afdaalt in de donkerte.

Welcome to the dark side!

Ook een blog?

Wil je ook graag inzichten delen met jouw klanten? Maar heb je geen inspiratie voor een blog of vind je het moeilijk om de juiste structuur of tone of voice te gebruiken? Ik kan voor jou schrijven. 

Klik hier voor meer informatie!