Soul searching

15-01-2019

Vijf jaar geleden lag ik midden in de nacht met krampen in bed. Ik begon de tijd tussen de weeën te meten, 15 minuten, 10 minuten, 3 minuten. Geen regelmaat te bespeuren, dus het leken voorweeën. Toch vroeg ik aan mijn man om de verloskundige te bellen, terwijl ondertussen de weeën heviger werden en korter na elkaar kwamen. De golven van pijn werden steeds moeilijker op te vangen. Ik besloot onder de douche te gaan en zocht steun tegen de glazen wand, ritmisch ademend, in door mijn neus en met lippen getuit, als blazend door een rietje, weer uit. Toen de verloskundige na drie kwartier kwam had ik één centimeter ontsluiting. Ze zei: 'Het is nog veel te vroeg om naar het ziekenhuis te gaan.' Toch wist ik dat mijn dochter er NU aankwam en ik stond erop dat we naar het ziekenhuis gingen. Zo gezegd, zo gedaan en een half uur later was Susan geboren.

Ik heb meer van dit soort ervaringen waarin een stem me vertelde wat ik moest doen of wat ik niet moest doen.  Het is heerlijk wanneer je zonder twijfel een beslissing kunt nemen, omdat je het gewoon weet dankzij intuïtie of een innerlijk weten.

Helaas heb ik naast deze ervaringen, waarin het super duidelijk was wat ik moest doen, ook veel ervaring met het niet-weten: het blijven cirkelen in gedachten, de voor- en nadelen naast elkaar zetten, mediteren, praten met vrienden, al die dingen doen en toch geen antwoord, geen stem, geen gids die de weg wijst.

Het lijkt wel hoe meer ik aan soul searching doe, hoe minder ik haar vind. Wellicht wil zij niet gevonden worden. Wellicht heeft zij een eigen wil en plopt ze alleen op wanneer ze daar zin in heeft. Of er is wel een stem, die zegt wat ik (niet) moet doen, maar dan weet ik niet zeker of het mijn intuïtie is of angst om door te gaan. Wellicht gebruik ik niet de juiste methode? Wie zal het zeggen?

Er zijn veel mensen, coaches, yoga-docenten, goeroes, die claimen te weten hoe de ziel, intuïtie, emoties en gevoelens werken. Ondanks de beste intenties kan ik me hier een beetje aan storen, omdat velen van hen praten alsof zij de wijsheid in pacht hebben. Alsof zij de hogere school voor soul searching hebben afgerond en dat zij de geheime vindplaats weten. Maar vaak is wat zij zeggen tegenstrijdig en daardoor juist verwarrend. De een zegt dat emoties in je hart zitten, volgens de ander zitten emoties zoals verdriet en angst in je buik en alleen je ware gevoelens zoals liefde in je hart. Volgens de een is intuïtie hetzelfde als de ziel, volgens de ander niet.

Voor mij is het niet nodig om precies te weten hoe de ziel werkt. Volgens mij weet niemand dat echt. Zover ik weet, maar corrigeer me als ik het mis heb, is er nog geen enkel wetenschappelijk bewijs over de plek van de ziel, waar hij vandaan komt en wat hij doet. Desondanks vind ik het wel een mooi gegeven dat er zoiets is als een innerlijke roeping om iets wel of niet te doen, zeker ook omdat het jou als ondernemer kan helpen.

Je kunt met tekst de kans vergroten dat jij het innerlijk weten van jouw klant aanspreekt. Er zijn meerdere manieren om dit op een integere manier te doen in jouw contentmarketing.

Je kunt jouw eigen ervaring met 'innerlijk weten' gebruiken om jouw klant te inspireren. Schrijf bijvoorbeeld over die keer dat jij wist dat je iets moest doen aan jouw situatie, waardoor jij het heft in eigen handen nam. Was het een innerlijke stem die jou tot actie aanzette? Of was er een inzicht of een andere externe prikkel? Hoe dwingend was deze call to action voor jou?

Je kunt ook een lijstje maken met dilemma's van jouw klant. Wat is haar probleem? Wat verliest ze aan 'veiligheid' door haar probleem aan te pakken? Welk inzicht heeft ze nodig om te beseffen dat het zo niet langer kan? Welke oproep zal haar verleiden tot actie? Gebruik de antwoorden op deze vragen in jouw marketingacties, en zorg dat jouw klant wanneer zij er klaar voor is direct tot actie over kan gaan door te klikken op een button of link.

Je zult zien dat wanneer jouw teksten resoneren, dat jouw klant zal 'weten' dat ze bij jou aan het juiste adres is. En of het dan gaat om intuïtief weten of boerenverstand, dat maakt niet zoveel uit, ze weet het en ze gaat ervoor.

Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse blog: